Underliv

“Aller øverst trona Vestnes i Møre og Romsdal, et sted jeg fram til da hadde ansett som Norges kanskje kjedeligste kommune etter Lørenskog. Og på lista over de fem mest kinky kommunene, de som handla mest lakk og lær og den slags, fant jeg også Sykkylven. Rett i nabolaget.”

Hovedperson Arnstein sliter. På svært mange områder, økonomisk, sosialt og erotisk, ja de fleste kan man si. Han har tidligere jobbet i fylkeskommunen, men driver nå en skranten nettbutikk kalt fiskogelektro.no. Han er midt I livet og midt I en krise. Bygda Vågheim er tvangssammenslått med Ålesund, og presset for å bli med I aksjonsgruppa for en selvstendig kommune er massivt. Han deltar halvhjertet på dugnadene, på familisammenkomstene,  økonomien  er elendig, med et skattekrav som maler og maler Arnstein I stykker.

Så kommer et parti feilsendte dildoer, og her fra og ut blir det en oppvåkning, for ikke å si en reisning, for Arnstein og bygda også.

Vatne er mangeårig journalist, og har også jobbet I fylkeskommunen. Og det skinner gjennom I hele denne overfloden av beskrivelser og formuleringer at han vet hva han snakker om. Hvordan man lever I bygdene, hvor utsatt man blir som sønn av han “dildofyren”. Hvor by og land- skillene går, hvordan menn midt I livet dabber av, og får seg fortalt at testosteron kan være en idé. Det er rett og slett veldig morsomt, og veldig troverdig!

Bjørn Vatne debuterte i 2015 med «Slik skal vi velge våre ofre». Den ble kåret til årets roman av norske bokbloggere. «Nullingen av Paul Abel» i 2018 fikk Stig Sæterbakkens minnepris og I 2020 kom boken «Død og oppstandelse» før Underliv I 2022.