Skeivt kulturår og #metoo er inspirasjonen til årets ULF!
ULF arrangeres mellom 30. mai og 03. juni på ungdomsskolene i hele Molde kommune, og er et samarbeid mellom Moldebiblioteket og Bjørnsonfestivalen.
ULF ble arrangert for første gang i 2016 for å kunne gi et bedre litteraturtilbud for ungdom i Molde kommune. I flere år inviterte vi forfattere og skolene til Plassen, men når kommunene ble slått sammen og vi ble så langstrakte så vi en sjanse til å tenke nytt og nå ut til flere ungdommer og skoler. Derfor begynte vi å sende forfatterne ut til skolene på turné istedenfor at skolene skulle komme hit. Det har vist seg å være stor suksess, flere skoler har blitt med på ULF, og vi har fått veldig gode tilbakemeldinger.
Med tanke på at Nasjonalbiblioteket markerer skeivt år i år, og at sosiale medier spiller så stor rolle i livet til ungdommene, så har vi latt oss inspirere av dette. Derfor har vi invitert tre forfattere som tar for seg disse viktige temaene i sine ungdomsbøker.
Forfatter Camilla Sandmo er først ute på mandag med besøk til Skjevik og Indre Nesset. Tirsdagen deler hun og Nina Rossing på Bekkevoll og Vågsetra, og på onsdag er Nina Rossing på Bergmo. Monika Steinholm avslutter alt på fredag med Midsund skule og Eidsvåg.
Monika Steinholm
Hun har utgitt flere bøker for barn og ungdom, og ble nominert til både Uprisen og NBUs Trollkrittet for debutboka «Fuck verden». Boken har også blitt utgitt i Danmark og i Polen.
Bok: "Fuck verden"
Gunn sliter med en fraværende mor og et mystisk bilde hun fant i kåpen til mormor. En psykolog hadde muligens vært noe for Niklas, men han skal faen ta ikke til noen psykolog.
Det handler om kjærlighet og ikke minst fravær av kjærlighet. Om den store forelskelsen, om det å være ny på et lite sted og forsøke å tilpasse seg uten å være A4, men kul. Det handler om savn, om fravær av en far (og kanskje en mor).
Dette er en moderne oppvekstroman med mye humor, men med et mørkt bakteppe.
Camilla Sandmo
Hun debuterte i 2017 med romanen «Kan vi bare late som», som ble nominert til både NBUs debutantpris Trollkrittet og til Uprisen.
Bok: "Kan vi bare late som"
Emma er en målbevisst tenåring som driver med kunstløp. Jossi driver med hockey og er mest opptatt av å ha det gøy på isen. Emma og Jossi inngår et veddemål og Emma begynner å spille hockey, til morens store frustrasjon. Det utvikler seg til noe mer, til et flott vennskap, men alt er ikke på plass i Jossis verden.
Dette er en historie om overambisiøse foreldre, den første kjærligheten, om grensesetting og om flørting med gutter uten å ha sex.
Nina Rossing
Hun jobber til daglig som lektor på en videre-gående skole i Trondheim. Hun debuterte med ungdomsboken «#Kampklar» i 2019, og har også gitt ut tre ungdomsbøker på engelsk.
Bok: "#kampklar"
Anjas hverdag er fylt med skole, fotball, russetid og forelskelser, men alt forandrer seg etter en fotballkamp hvor hun er nødt til å dele ut rødt kort til bortelagets store stjerne. Dagen etter er innboksen stappfull av trusler og netthets, og alt annet i livet hennes blir overskygget. Sammen med venninnene legger Anja en plan for å stå imot hetsen. Men når truslene tar en mye mer brutal vending går alt over styr.
Dette er en skremmende aktuell roman som viser deg sosiale mediers mørke sider. Det er også en historie om vennskapets makt, mot og viljen til ikke å forbli et offer.
Dette er årets besøksplan:
Mandag 30. mai - Camilla Sandmo
- Skjevik barne- og ungdomsskole
- Indre Nesset barne- og ungdomsskole
Tirsdag 31. mai - Camilla Sandmo
- Bekkevoll ungdomsskole m/Sekken oppvekstsenter
- Vågsetra barne og ungdomsskole
Tirsdag 31. mai - Nina Rossing
- Bekkevoll ungdomsskole
- Vågsetra barne og ungdomsskole
Onsdag 01. juni - Nina Rossing
- Bergmo ungdomsskole
Fredag 03. juni - Monika Steinholm
- Midsund skule
- Eidsvåg barne og ungdomsskole