Trodde du oldtidshistorie er kjedelig?

Se «I, Claudius», en fantastisk britisk miniserie på 13 episoder. Serien ble vist på NRK i 1977.

La oss mimre litt tilbake til den tiden da vi hadde bare én tv-kanal. Jeg kunne glede meg en hel uke til en ny runde med Claudius, noe som var uten tvil ukens høydepunkt.

Serien er fremdeles regnet som en av tidenes beste TV-serier!

Manuset er skrevet av Jack Pullman og er i stor grad basert på boken med samme navn av Robert Graves.

 Handlingen er lagt til Romerriket og tar for seg livet til den romerske keiseren Claudius. Maktspillet her er preget av politiske intriger, morderiske ambisjoner, galskap og hete lidenskaper. Historiske hendelser er brakt frem i lyset på en måte som virkelig underholder. Noen ganger føles det faktisk som rene «Game of Thrones».

Når serien begynner, har Augustus vært keiser i mange år. Hans regjeringstid er vellykket, men snart dukker det opp mange sprekker i familien hans. Og den verste av dem er en han ikke er klar over, kona Livia. Hun er ambisiøs og maktsulten, og hun gir seg ikke før hun får viljen sin.

 Regien og scenografi er glimrende, men det som virkelig bærer fram «I, Claudius» er skuespillet. Derek Jacobi gjør en av sine aller beste roller. Han formidler Claudius perfekt i all hans uskyld, visdom og tåpelighet. Jacobi transformerer seg totalt, både i utseende og talemåte. Han spiller den kommende keiseren med slik troverdighet at jeg aldri tviler et sekund på at denne mannen stammer, rykker og halter.  Sean Phillips er utmerket som Livia. Hun og Jacobi er absolutt et superteam i serien. John Hurt er spektakulær i sin skildring av den hensynsløse Caligula og Patrick Stewart gjør en fremragende rolle som den onde Sejanus!

Jeg anbefaler serien definitivt til alle som elsker historie. Man trenger ikke ha god peiling på Romerriket for å bli hektet på «I. Claudius».

Len deg tilbake i godstolen og se serien på en god, gammeldags dvd-plate.

En riktig god serieopplevelse!