To serietips for den som venter på påske!

Vi er i en gullalder for kvalitets-TV, og for den som liker krim er det mye å finne.

Med snø og sol om hverandre som nå, er det ikke fritt for at det begynner å minne om påske. Og det er jo bare to ukers tid igjen. Noe av det beste jeg har sett de siste par årene passer godt til sesongen som kommer. Top of the Lake og Mare of Easttown er to forskjellige miniserier satt i små lokalmiljø i henholdsvis New Zealand og USA.

Top of the Lake kommer fra Jane Campion, kjent fra klassikere som Piano, En engel ved mitt bord, og den nyere The Power of the Dog. Elizabeth Moss(fra Mad Men og The Handmaid's Tale) spiller detektiven som motvillig må tilbake til småbyen hun vokste opp i. Top of the Lake tar litt inspirasjon fra nyere skandinavisk krim når det kommer til eksotisk landlig miljø, men man merker at det står en tungvekter som Jane Campion bak. Det er naturskjønt og gripende, men landsbymiljøet der alle kjenner alle er langt fra harmonisk. Sentralt i historien er en ung jente som har blitt gravid uten at noen ser ut til å kunne forklare hvorfor. Vanskelige familieforhold er bakteppe for detektiven selv, og for den unge jenta som kommer fra en innflytelsesrik småkriminell familie. Inn i det hele kommer en uortodoks terapigruppe for kvinner ledet av den gurulignende GJ (Holly Hunter) og slår seg ned ved innsjøen som småbyen Laketop tar navnet fra.

Mare of Easttown utspiller seg i enda et småbymiljø der alle tilsynelatende kjenner alle. For Mare (Kate Winslet) fortoner det seg i hvert fall slik, og som tidligere lokal basketballstjerne kjenner hele byen også henne. I tillegg kommer det at hun er fraskilt bestemor med stor omgangskrets, kompliserte familieforhold, for ikke å glemme politisjef og byens eneste etterforsker.

Når det andre drapet på kort tid inntreffer får den tidligere småbyhelten press på seg for å oppklare saken. Og når man har bindinger til de fleste i miljøet blir det ikke lett å skille jobb fra privatliv. Mare of Easttown får realisert et troverdig miljø som suger deg inn. Rolleprestasjonen som Mare nevnes av mange som kanskje det beste Winslet har gjort noensinne, og hun er ikke den eneste som som spiller godt i denne serien.

To virkelige perler, som alle burde se!

Tipset av: Håvard Larsen Sandnes 16. mars 2023