Stakkar, Matias Faldbakken

En gang for ikke lenge siden kom et barn, stakkar, krypende ut fra skogen. Ungen kløv opp grøftekanten og begynte å lunte på måfå bortetter grusveien. Det var et sørgelig skue.

Av: Faldbakken, Matias
Språk: Bokmål
Publiseringsår: 2022
Lån meg!

Slik begynner boka om Stakkar, som blir fanget, og pleiet, og som vokser frem til noe helt annet enn man kan tenke seg. Nok en gang blir man overveldet av Matias Faldbakkens språk, og evne til å blande tidsepoker, stilarter og miljø på en så troverdig måte at det ikke lugger. Her er det muligens en handling fra 1980- tallet, med en hovedperson, Oskar, som er fostergutt på gården, og arbeider for kost og losji. Noe som tar oss langt tilbake til folkediktning, og bonderomaner. Slik veksler det hele veien mellom det usannsynlige og ulogiske og alt er troverdig!

Matias Faldbakken er billedkunstner med og forfatter, med en omfattende produksjon både kunstnerisk og litterært. I senere tid mest kjent som forfatter, høsten 2019 utkom Faldbakkens femte roman, Vi er fem, til strålende kritikker. For denne mottok han både P2-lytternes romanpris og Kritikerprisen 2019 og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris og Ungdommens kritikerpris. Bøkene hans er oversatt til over 15 språk,

- Jeg likte tanken på å skrive om en hovedkarakter som ingen vet bakgrunnen til. Ikke hovedpersonen selv, ikke omgivelsene – og heller ikke forfatteren, sier Faldbakken.

Det er en bok som for meg handler mye om utenforskap, både I forskjellige miljøer, som bygde- Norge, og storbyen Stakkar og Oskar ender opp I. Den berører de ukjente traumer som kan ligge skjult, og Matias Faldbakkens språk utvider Stakkar til en stor leseopplevelse.