Sjølvmordsforsøket

'Eg vil at du skal forstå kvifor du aldri skal seie til nokon som har prøvd å ta livet sitt, at det var vel berre eit rop om hjelp.'

I 2009 bestemte Oddvar Vignes seg for å ta selvmord. Forsøket mislyktes og tretten år senere har han skrevet en bok om det. Forfatteren presenterer hjemstedet, slektninger og oppvekst kort og konsist. Da han var tretten år tok en jente i klassen hans sitt eget liv, og han kunne ikke forstå det.

Videre forteller han om livet som ung voksen, usikkerheten og forfallet han opplevde. Beskrivelsene hjelper leseren til å nesten føle det på kroppen. Man får følge tankegangen til en som har kommet frem til at den beste løsningen er å ta sitt eget liv, hvordan han planlegger det på en måte som skal være så skånsom som mulig for de pårørerende.

Men heldigvis slutter ikke boken med selve forsøket. Dette er nemlig også historien om alt som skjedde etterpå, om et menneske som overlevde. Og livet etterpå var ikke enkelt, men det var verdt det, skriver Vignes. Det samme vil jeg si om denne boken, den var ikke lett å lese, men verdt det. Den gav en innsikt inn i et vanskelig tema, fra en som har forståelse for den tunge tiden, men som kom seg gjennom den.