Sandman på nett

Tegneserieklassikeren har blitt godt mottatt som TV-serie. Bli kjent med originalen!

TV-serien Sandman er en av de mest sette på Netflix om dagen. De fleste ser ut til å synes det er gjort en god jobb med å tilpasse tegneserieklassikeren til et nytt format og nye tider. Mye er endret for å få en mer håndterlig kontinuitet. Noe er endret fordi tiden har endret forutsetningene som lå til bunns i originalversjonen. Men en del har også gått tapt i overgangen, og selv om det er gøy å se en gammel favoritt på TV-skjermen er det mange som fortsatt holder en knapp på originalen.

De første utgavene av tegneserien kom faktisk ut helt på slutten av 80-tallet, og utover 90-tallet var det en populær og nyskapende serie i grenseland alternativ/populærkultur, med elementer av folketro, skrekk og magisk realisme. Nasjonalbibliotekets nettbibliotek har gjennom sin avtale med forlagene mulighet til å legge ut alle norske bøker før år 2000. Dermed har du faktisk mulighet til å lese nesten alle de norske Sandman-bøkene der.


Preludier og nokturner (1998)

Den første delen av Sandman-historien kom faktisk ut som den fjerde Sandman-boken i Norge. Her får du begynnelsen når Sandman - eller Drøm på norsk - fanges, slipper fri, og må begynne å få orden på drømmeriket igjen. Grunnen til at denne kom ut så sent er nok helt enkelt at begynnelsen er litt røff og ujevn. Tegningene er ikke helt som de skal, og det er litt som lugger innimellom. Likevel er det også veldig mye bra, og vel verdt å lese.

Dukkehuset (1997)

Dette var den norske introduksjonen til Sandman, og ble introdusert som noe helt nytt og grensesprengende når den kom ut. Stilen og fortellerteknikken er mye sikrere og helhetlig. Her er det kortere enkelthistorier, og den lengre historien om "drømmesluket" Rose Kincaid og det rømte marerittet Korinteren.

Drømmeriket (2000) Lån på biblioteket

Denne samlingen med enkeltstående historier i Sandman-universet kom ut senere i Norge, men var opprinnelig den tredje på originalspråket. Her får man sett litt av bredden i tegneserien. Der det er fortellinger om alt fra katter, William Shakespeare, en gresk muse og en pensjonert superhelt med senskader.

Nøkkelen til Helvete (1997)

Denne boken fortsetter fra der TV-serien har kommet så langt. Tidligere i serien har Drøm terget på seg opptil flere demoner, og djevelen Lucifer personlig. Gjengjeldelsen som følger og noen kortere historier fyller denne boken.

Død: prisen for et liv (1997) Lån på biblioteket

Denne historien om Sandmans søster Død er en av de mest populære i Sandman-universet, og kanskje litt uventet en av de mest oppløftende i serien. Hvis du vil ha en introduksjon til Sandman som tegneserie, kan dette være et bra sted å begynne.

Sandman - evige netter (2006) Lån på norsk eller engelsk

Denne boken samler historier om alle de syv evige søsknene; Drøm, Død, Dom, Desperasjon, Destruksjon, Drift og Delirium. Mange forskjellige tegnere bidrar.

Tagger:

Tipset av: Håvard Larsen Sandnes 25. august 2022