Salamanderkrigen
Tidløs science fiction!
Et europeisk skip advares av lokalbefolkningen ved en avsidesliggende stillehavsøy mot et område der det finnes noen mystiske "sjødjevler". Snart skjønner besetningen at de har oppdaget en hittil ukjent rase salamanderlignende dyr med oppsiktsvekkende evner. Boken kartlegger videre hvordan menneskenes forhold til salamandrene utvikler seg.
Noen bøker holder seg bedre enn andre, og Karel Čapeks Salamanderkrigen (1936) er nok blant de som har holdt seg best. Jeg leste den først som tenåring rundt år 2000, og opplevde det som en veldig treffsikker og morsom bok. Salamanderkrigen er satirisk science fiction av den sorten som verken har romvesen eller romskip. Derimot er det vanlige skip og en god del mystiske vesener fra havet. Her er handlingen satt til en ubestemt periode som kunne vært samtidig med når den ble utgitt. Men så godt skrevet som den er kunne det like godt vært et bevisst grep fra en nåtidig forfatter for å gi den et berikende historisk sus. Folk har kanskje ikke endret seg så mye siden 1930-tallet likevel. Her er gjennomgående tema menneskelig arroganse, kortsynt, hensynsløst profittjag, og uvøren utnytting av ressurser vi ikke helt forstår. En klassiker som alle burde lese!
P.S.: Visste du at Karel Čapek var den som først introduserte ordet "robot"? Teaterstykket R.U.R.(Rossums universelle roboter) fra 1920 handler om en fabrikk der de utvikler menneskelignende maskiner til å jobbe for seg. Senere gjør maskinene opprør, og utsletter menneskeheten.