Og bakom synger skogene - Det blåser fra Dauingfjell - Ingen vei går utenom

«Gikk stormen høst og vinter isnende kald over bygdas veier og nakne voller, da var den verst når den kaltes nordavind. Alt vondt kom nordfra – fra skogene» Denne gang anbefaler jeg en familiekrønike av Trygve Gulbranssen. Den går over tre bind, med handling fra 1760 til 1830, og er en stor leseopplevelse!

Forfatteren debuterte for hundre år siden, og hans trilogi om folket på Bjørndal ble en overveldende suksess. Den ble oversatt til over 30 språk, den har blitt filmatisert, og frem til i dag solgt over 12 millioner bøker. Men til tross for at den fortsatt trykkes opp, selges, og leses har den ikke fått noen særlig stor plass i norsk litteraturhistorie. Så kanskje kan man tenke at dette er et unødvendig boktips men den fortjener stadig nye lesere, og den har nå, hundre år etter, løftet frem spørsmålet om vi mennesker har fjernet oss fra naturen. Professor i nordisk litteratur ved UiT – Norges arktiske universitet, Henning Howlid Wærp, siterer Gulbranssen i sin kronikk «Og bakom synger skogene»- fortsatt? 

«Bjørndal: tilbake til jorden og naturen; den gjør så meget begripelig som de menneskebygde byer gjør ubegripelig i oss.» 

"Og bakom synger skogene" - fortsatt?

Målgruppe:

Tipset av: Marianne Ingeborg Langøy 1. oktober 2021