Zetaviruset

Et datavirus som ikke ligner noe annet er under utvikling i Russland. Utvikleren er det unge geniet Misja Borodin. Når Misja hopper av, gjør russisk etterretning alt for å stoppe ham.

Øystein Bogen er ikke bare forfatter. Han er også journalist og har vært utenriksreporter for TV2 i mange år. Siden 1999 har hovedfeltet hans vært Russland. Dette farger hans skjønnlitterære debut, som har mange realistiske sider til tross for at det er en spenningsroman.

Vi møter Misja Borodin, en ung russer som har blitt rekruttert til en av de hemmeligste avdelingene i GRU, Enhet 26165. Skjønt, rekruttert... Det var enten å jobbe for dem, eller bli sendt på arbeidsleir i Sibir. Enhet 26165 utvikler datavirus. Og det mest avanserte av dem alle er Zetaviruset.

Misja er sterkt uenig i det undertrykkende og korrupte russiske regimet, så han rømmer med russisk etterretning i hælene. Når han endelig kommer til Norge regner han med at han er trygg, men russerne har øyne og ører overalt. Også høyt oppe i norsk politikk.

Boka har svært mange karakterer, men har heldigvis et persongalleri med navn og kort beskrivelse først i boka. Dette brukte jeg flittig mens jeg leste. Den har godt driv og til tider er den umulig å legge bort. Det er gode beskrivelser av de ulike karakterene, fra den geniale Misja, til den sterkt pressede Ulf Bleike, til de kalde, kalkulerende leiemorderne i Wagner.