Mer sørkoreansk magi

Filmen «Burning» av den koreanske regissøren Chang-dong Lee vant Cannes-festivalens kritikerpris i fjor.

Dette er en fantastisk filmversjon av Haruki Murakamis novelle «Brenne låver».

Som en stor fan av Murakamis forfatterskap hadde jeg høye forventinger til filmen og Chang-dong Lee, en av de beste filmskaperne i verden, viste seg å være den ideelle regissøren for å bringe historien til live. Den korte 10 siders novellen har blitt omgjort til over 2 timer av en aldeles unik psykologisk thriller. Regissøren endrer noen detaljer, utvider sluttscenen men samtidig bevarer godt novellens sjel.

Filmen starter med at Jong-Soo (Yoo Ah-In), en ung og aspirerende forfatter, støter på Hae-Mi (Jeon Jong-Seo), som tilsynelatende er hans barndomsvenn. De innleder et forhold, hvorpå Hae-Mi reiser til Afrika, og ber Jong-Soo å passe på katten hennes. Når Hae-Mi kommer tilbake har hun med seg Ben (Steven Yeun), en søkkrik og karismatisk mann.
Forholdet mellom de tre utvikler seg til en slags uhyggelig trekant.
Etter at Jong-Soo får kjenne til Bens hemmelige hobby og Hae-Mi forsvinner sporløst tar handlingen en ny vending.

Chang-dong Lee er spenningens mester. Katten vi ikke kan se, juvelene på badet til Ben, en boks fylt med dødelige kniver og ikke minst Hae-Mis forsvinning fører til at vi blir svært mistenksomme overfor Ben. Flere og flere spørsmål begynner å dukke opp: brenner Ben virkelig låver? Hvis ja, hvorfor kunne ikke Jong-Soo finne dem? Finnes det en annen side av Bens karakter godt skjult bak et sjarmerende smil? 
Eller er låver bare en metafor for noe annet? Noe som er mye mer kriminelt?!

Nydelig kameraføring er noe som nesten er blitt å forvente fra Chang-dong Lee. Spesielt elsker jeg kameraskuddene ved daggry, de er så gåtefulle og fascinerende.

Skuespillprestasjonene er mesterlige, kan være de beste jeg har sett i år.
Steven Yeun kjent fra den populære zombie-serien «The Walking Dead» virkelig imponerer og prestasjonene til Yoo Ahn og Jeon Jong-Seo er like strålende.

«Burning» er en stor filmopplevelse som etterlater flere spørsmål enn svar. Derfor kommer jeg til å se den på nytt. KUDOS til alle som var med på å skape filmen.

 

Målgruppe:

Tipset av: Alicia Myrseth 23. mai 2019