Mieko danser

Hvert år deler Kulturdepartementet ut priser for barne- og ungdomslitteratur. Bildebokprisen for 2023 gikk til denne perlen.

Mieko elsker å danse, men hun elsker ikke å gre det lange håret sitt. Hun elsker heller ikke den trange drakta hun har danset i. Håret blir klippet kort, og det er deilig å kjenne lufta suse rundt ørene uten det lange håret! Når de kjøper nye danseklær, velger Mieko t-skjorte og shorts i stedet for drakt, og hun har aldri danset friere! Så blir hun plassert på hopp-gruppa i stedet for piruett-gruppa. I hopp-gruppa er det bare gutter, og da blir Mieko usikker. Er hun ikke jente, siden hun ikke har langt hår, og bruker shorts i stedet for drakt, og er på gruppe med bare gutter?

Boka tar opp kjønnsroller, kjønnsnormer og identitetsspørsmål på en ny måte. Illustrasjonene, ført i pennen av Marianne Gretteberg Engedal (også kjent som Skinkeape), utfordrer både barne- og voksenleserens forventninger, og viser hvordan normer påvirker oss bevisst og ubevisst. Illustrasjonene er fargerike, varierte og viser et fint mangfold, selv om det er tydelig hvem som er gutter og hvem som er jenter. Da blir det også ekstra tydelig at Mieko skiller seg ut.

Boken skal passe for barn fra 3 - 6 år, men kan fint brukes til eldre barn som kan lese selv også.

Målgruppe:

Tagger:

Tipset av: Jorunn Fjøren 12. april 2024