Kunsten å miste

Hvordan forstå historien sin når ingenting er blitt fortalt?

Naïma jobber i et kunstgalleri i Paris og får av og til spørsmål om hvor hun kommer fra. Hun vet at faren og besteforeldrene kommer fra Algerie, men stort ikke noe mer siden familiens historie aldri har blitt snakket om. En dag ber sjefen henne om å reise til Algerie for å hente et kunstverk og det blir starten på en utforskning av hva som egentlig har skjedd.

Vi følger livet til bestefaren hennes Ali som var fjellbonde i Algerie på femtitallet, kriget sammen med franskmennene under 2. verdenskrig og ble tvunget ut av landet som forræder og Harki da franskmennene tapte frigjøringskrigen i 1962. Romanen skildrer også faren til Naima sin oppvekst og ungdomstid i Frankrike med stort prestasjonskrav og ansvar for foreldre og naboer med lite franskkunnskaper både språklig og kulturelt. Hamid opplever større og større avstand til foreldrene. Gjennom hele boken ligger Naïma sitt møte med sin egen familiehistorie.

Boka startet stor debatt i Frankrike når den kom ut i 2017 og er den første som handler om Harkiene i skjønnlitterær form.

Les en lærerik og sterk roman om forholdet mellom Algerie og Frankrike, migrasjon og kolonihistorie. Og ikke minst om forflytning, det å ikke høre til noe sted lenger, familierelasjoner og identitet. Høyst aktuelle temaer med andre ord. 

God lesing!