«Krig og fred»

Hvorfor bør du lese Tolstojs romanepos «Krig og fred»?

«Krig og fred» av Lev Nikolaevich Tolstoj er blant de mest episke litteraturverkene som noen gang er skrevet og ble derfor den første boken på vil-lese-listen min i 2023.

I romanen møter vi et ufattelig stort karaktergalleri som er med på mange dramatiske hendelser der krig og fred, død og kjærlighet står sentralt.

Skjebnene til den kyniske Andrei Bolkonsky, den vakre Natasha Rostova og den revolusjonære idealisten Pierre Bezukhov veves inn i historiske hendelser som finner sted i det russiske imperiet mellom 1805 -1820. Jeg tror ikke at jeg noen gang har lest så levende personbeskrivelser som de Tolstoj briljerer med i romanen. Den historiske bakgrunnen er nøyaktig i alle detaljer. Svært mange sider er viet slaget ved Borodino og franskmennnes tilbaketrekning. Er du interessert i Napoleons krigene vil du være helt tilfreds. Foretrekker du derimot tonnevis av romantikk vil du også elske romanen.

Her finner alle noe de liker!

Selv om det gikk litt tregt i starten med mange navn å forholde seg til, var jeg fanget etter 50 sider. Den store detaljrikdommen som i starten føltes litt tung, ble noe jeg satte stor pris på.

“If the world could write by itself, it would write like Tolstoy” – skrev Isaak Babel. En epigraf som jeg finner fantastisk passende om «Krig of fred»,

Godt nytt leseår!

Målgruppe:

Tagger:

Tipset av: Alicia Myrseth 13. januar 2023