Hva er tegneserier?

Hvis du føler deg usikker på tegneserier bør du lese denne. Hvis du derimot føler deg sikker på tegneserier, bør du også lese denne.

Scott McClouds bok Hva er tegneserier (Understanding Comics på originalspråket) prøver å gi svar på noe de fleste sikkert føler at de allerede vet. Alle vet vel hva tegneserier er? Sikkert er det i hvert fall at alle har en mening om dem.

Scott McCloud er en av de blant oss som bryr seg litt ekstra om tegneserier. Når han ga ut denne boka i 1993 var utgangspunktet helt klart at han følte tegneserier ble misforstått og undervurdert. Derfor begynner han med å definere hva en tegneserie egentlig er, hvis man ser bort fra forestillingene som finnes om dem. Så viser han hvordan tegneserier kommuniserer med oss på en måte som hverken tekst eller bilder kan gjøre hver for seg, og bygger videre på en måte som kan inspirere selv de som allerede er overbevist om at tegneserier er det beste som finnes. Boka er selvfølgelig selv en tegneserie, og den bruker virkemidlene den beskriver til fulle for å demonstrere hva den mener. Resultatet er en bok som kan gi nybegynnere en informativ introduksjon, men som også gir drevne tegneserielesere forståelse for hvorfor de egentlig liker tegneserier så godt. Siden den først kom ut på engelsk har den blitt en klassiker som ligger i bunnen for de fleste som er skikkelig opptatt av tegneserier. Så får vi bare håpe den norske oversettelsen fra 2016 når ut til enda flere lesere.