Havørna - vår største rovfugl

Av og til kommer man over boken man ikke visste man trengte, og Gunnar Myklebust sin fremragende fremstilling av havørna er en slik bok.

Allerede i første kapittel; Nokre ord først beskriver han, svært gjenkjennelig sitt første forhold til ørna, akkurat som jeg selv husker det ute på kysten;

“Den vidgjetne ørna såg eg aldri. Ho eksisterte berre i sjeldne vitnemål frå nokon som hadde snakka med nokon som hadde sett noko”

Og hans barnlige fascinasjon av denne veldige fuglen har altså resultert i den absolutt totale oversikt over alt du kunne ønske å vite om havørna, om dens utfordringer med rovdyrutryddelse, forgiftning, og til sist vindmøller. Han tar oss med gjennom utallige historier om havørna, fra de mest kjente om ørnerovet på Leka, og til nordamerikanske ørnedanser. Han viser oss hvordan de lever, og hvordan bestanden har blitt bygget opp igjen til det han kaller en suksess, med 14 000 havørner i Norge.

Og han drar linjene frem helt til vår egen korona- tid, og legger igjen tanker om at vi alle må ta større ansvar for både villmarksområder og arters eneområder.

“Vi som bruker og kastar, bygger og breier oss.Vi som skal ha stadig meir mat og større leverom.”

Rett og slett en bok en havørn verdig vil jeg si!

Tagger:

Tipset av: Marianne Ingeborg Langøy 7. mars 2021