"Gunhild" - "Forbannet kvinne" - "Kjærligheten spør ikke" av Ragnhild Magerøy

Tid for nylesing!

Ragnhild Magerøys debut var trilogien om Gunhild, og hennes etterkommere. Det er et nordmørsk bygdeliv på 1800- tallet som danner rammen her. Her er både slit og fattigdom som bakteppe, men det som hun vakte oppsikt med var de sterke kvinneskikkelsene hun løftet frem. Mennesker som til tross for sitt kjønn hadde ønsker og lyster. Hun beskrev erotiske tanker og handlinger på en åpen og direkte måte som vakte oppsikt på slutten av 50- tallet.

Første romanen er om Gunhild som mot sin vilje ble giftet bort til gammel mann i et fornuftsekteskap, og det fikk konsekvenser gjennom generasjoner. Magerøy skriver i en sjanger som ofte har vært både tung og dyster, men hun makter å løfte bondefortellingen til å omhandle kamper mennesker også i dag kan kjenne seg igjen i. Hun skriver om et miljø hun kjenner veldig godt, hun har en besk humor i de direkte dialogene som gjør at man kan nesten kan høre ordvekslingene mellom gardkjerringer, predikanter, drenger og tatere. Vi følger fire generasjoner gjennom tro, overtro og trolldom frem mot langsom frigjøring og et mer opplyst samfunn.

Ragnhild Magerøy ble født i Fræna i 1920, og ble en svært produktiv forfatter gjennom et langt liv. Hun er mest kjent for sine historiske romaner, men skrev også essays, dikt og noveller.

Bokprogrammet på NRK lagde en spesial om henne i 2008, fremdeles en svært aktiv forfatter på 88 år, der en ung Hans Olav Brenner beskriver henne som norsk litteraturs grand old lady. Det kan sees her:

Bokprogrammet – Et portrett av Ragnhild Magerøy – NRK TV

Tipset av: Marianne Ingeborg Langøy 28. november 2022