"Forbrytelse og straff" - en verdenskjent klassiker.

Hva det egentlig er som driver et menneske til å begå et kaldblodig mord?

Hva går gjennom hodet på en drapsmann? Og hva slags samfunn dyrker frem slike mennesker? For over 150 år siden tok Fiodor Mikhajlovits Dostojewskij opp disse spørsmålene i sin mest berømte roman: «Forbrytelse og straff».

Deretter følger vi hovedpersonens indre kamp om hvorvidt han skal tilstå eller ikke, en voldsom skyldfølelse og veien til kjærlighet og frelse. Man blir fascinert av forfatterens dype forståelse av menneskets natur.

Selv om romanen har blitt kalt en av de første psykologiske thrillere, har den en rekkevidde langt over Raskolnikovs indre kaos. Dostojevskij tar oss på en gripende reise rundt bakgatene og drikkehulene i St. Petersburg. Han viser de grove detaljene i livet til de mindre heldige, til de fulle, prostituerte og de fattige. St. Petersburgs underverden blir vekket til liv. Dette dystre portrettet av Russlands samfunn på denne tiden gjenspeiler forfatterens tragiske livserfaringer.

Noe av det mest spesielle ved «Forbrytelse og straff» er forfatterens evne til å fenge til tross mange detaljer.

Gå ikke glipp av denne juvelen av et psykologisk, filosofisk og litterært mesterverk. Hvis jeg bare kunne lest én bok resten av livet mitt hadde jeg valgt «Forbrytelse og straff» 

 

Tagger:

Tipset av: Alicia Myrseth 19. januar 2024