Flukt : 11 ungdommers historier om reisen, frykten og håpet
Borte bra, men hjemme best, sier vi ofte. Ungdommene i denne historien, deler ikke samme oppfatning. Fjorårets Brageprisvinner slår fra seg.
Vi er heldige som kan ombestemme oss når vi blir misfornøyde med en reise, og kan komme trygt hjem igjen. Ungdommene i denne sakprosaboken har ikke hatt samme mulighet.
«Flukt» er en ungdomsbok, men jeg anbefaler den også til voksne. Den tar opp temaer som flyktningkriser, misbruk, drøm om ytringsfrihet, seksuell legning, innvandring til Europa, menneskesmugling, asylpolitikk, m.m.
Alle disse temaene blir presentert av forfatteren, som intervjuer elleve ungdommer. De forteller i jeg-form om flukten.
Ungdommene har krysset landegrenser, betalt mye penger og mistet familie og venner. De har reist uten å vite om de kan komme hjem igjen eller nå et bedre sted. Alt for å prøve å komme til et friere land hvor de kan oppnå drømmene sine.
Boken har kilderegister, kart som viser fluktruter og definisjoner av begreper som hva en flyktning er. Det gjør lesingen kunnskapsrik og troverdig.
Jeg anbefaler å lese «Flukt» for å komme nærmere en verden som mange av oss ikke helt forstår, men som er virkeligheten for mange. Man må ikke være med enig med fremstillingen i boken. Prøv heller å forstå det vanskelige valget disse ungdommene må ta, mellom å bli hjemme eller å flykte.
La tankene fly under lesingen, og kanskje du - som jeg - forestiller deg hvordan disse ungdommene har hatt det på flukt.