Et glass til

Tankevekkende og vakkert om alkohol og relasjoner. Strålende regi ved mannen bak "Festen"(1998), Thomas Vinterberg. Mads Mikkelsen briljerer i hovedrollen.

Jeg hadde hørt utelukkende godord om denne prisvinnende filmen og var spent da vi kjøpte den inn til biblioteket. Hadde ikke fått sett den på kino da det mye omtalte viruset satte en liten stopper for slike aktiviteter. Forøvrig hadde jeg vel egentlig ikke lest anmeldelsene så nøye, men kombinasjonen Finn Skårderud/Mads Mikkelsen/Thomas Vinterberg/debatt rundt alkohol hørtes unektelig spenstig ut i mine ører.

Beskrivelsen av filmen i korte trekk er følgende: en gruppe lærere er umotiverte og finner ut at de vil teste psykiateren Finn Skårderuds teori om at mennesket er født med en halv promille for lite. Man skal visstnok bli en bedre utgave av seg selv med tilførsel av den ekstra halve promillen. Man blir kreativ, omgjengelig og selvsikker. På en måte høres det ut som en lettbeint komedie, med slapstick og mye "oisann; her går det unna gitt!". Men kjenner man sin Vinterberg, så vet man at det er litt dystrere saker i vente.

Uten å røpe for mye om hvordan eksperimentet utarter, kan jeg si at her får man både absurd humor, mye alvor, filosofi - alt i alt en fantastisk filmopplevelse på alle nivåer og så mye å snakke om etterpå! Dette er en definitivt en film man ser sammen med andre.

Uansett hva slags forhold man har til alkohol er denne filmen interessant, da danskenes drikkekultur settes under lupen, og den ligner unektelig mer og mer på vår her i Norge også... Også er det absolutt verdt det fordi man får se Mads Mikkelsen danse! 

Et must for alle filmelskere - beste filmen jeg har sett på veldig lenge.

Andre filmer av Thomas Vinterberg

 1. Festen

  Språk:
  Dansk
  Publiseringsår: 2004
  Finnes som: DVD
 2. Jakten

  Språk:
  Dansk
  Publiseringsår: 2013
  Klassifikasjon: Ekteskap, partnerskap, forhold; familie
  Finnes som: DVD
 3. Submarino

  Språk:
  Dansk
  Publiseringsår: 2010
  Klassifikasjon: Ekteskap, partnerskap, forhold; familie
  Finnes som: DVD
 4. Kursk

  Språk:
  Engelsk
  Publiseringsår: 2019
  Finnes som: DVD

Målgruppe:

Tipset av: Gro Eriksen 12. mars 2021