Et dukkehjem

En fortelling som starter nesten dagligdags, men som bygges opp til alt går i knas.

I «Et dukkehjem» møter vi først Nora, mor og damen i hjemmet. Hun er gift med advokat Helmer, som har takket ja til en snerten jobb i en bank. Nora blir beskrevet på en nesten svevende måte, som om hun har hodet oppe i skyene. Vi ser fort at hun er litt barnslig, hun har nemlig kjøpt seg makroner, noe mannen hennes har sagt er forbudt i deres hjem. Dette er ikke den eneste regelen hun har brutt, men en pose makroner er småsaker i forhold til dette.

Selv om den ble skrevet helt tilbake i 1879 har «Et dukkehjem» en tematikk som fortsatt er relevant i dag, altså kvinners rolle og kjønnsrollen. Verken Nora, Kristine og barnepiken Anne Marie fyller datidens ideelle kvinne. Anne Marie måtte gi fra seg barnet sitt for å ta jobb som Noras barnepike, Kristine måtte jobbe tungt for å forsørge mor og lillebrødrene, og Nora selv har holdt en hemmelighet om hva hun har gjort for å redde Helmers liv.

Skuespillet «Et dukkehjem» passer for alle som vil ha spenning som er raskt å lese. Denne fortellingen kaster ikke bort tid på unødvendig snikksnakk, det er rett på saken her. Språket er noe gammeldags, men langt fra uforståelig, og ikke spesielt komplisert blir det heller.

Tipset av: Idril Elgenes 15. mars 2024