Dongery klikker

Med biblioteket åpent for avislesing, agurknyhetenes årvisse tilbakekomst, og et gryende behov for enkel sommerlesning, er disse seriene basert på avisoverskrifter omtrent så relevant det kan bli.

Avisoverskrifter har en egen, litt merkelig sjargong. De prøver å fange vår oppmerksomhet og skal kommunisere det sentrale i en sak på en komprimert og samtidig fengende måte. Man godtar det, for sånn er det bare. Men det er da noe rart med det likevel?

Vennekollektivet Dongery har en egen evne til å få fram det smått absurde og komiske i personlighetstyper og språklige vendinger. Her tar de utgangspunkt i overskrifter fra nettaviser landet rundt, som med brask og bram proklamerer akkurat så lite at det forhåpentligvis vekker lesernes nysgjerrighet. Premisset tas til sin ytterste konsekvens på fantasifullt vis, og får nok fram langt flere lag i en overskrift enn journalisten hadde tenkt seg. Det som gjør at dette fungerer så godt er at det ikke bare er en fantasiflukt med overskriften som et utgangspunkt. Tonen og det litt rare i formuleringene tas med videre, og får fram det underlige i noe vi alle kjenner godt.

Dette er veldig tullete greier, så klart, men samtidig utrolig smart og treffsikkert - og ikke minst veldig morsomt. Hvis du er en avisleser som ikke føler du får det største utbyttet av tegneseriene i avisa, kan dette være en god anledning til å oppleve at tegneseriene tar styringa for en gangs skyld.

PS: Se etter to høydepunkter basert på overskrifter fra Romsdals budstikke!