Det hvite kartet

«kartet var hvitt, uten fyrlykter å styre etter»

"Det hvite kartet" er en historisk roman, om virkelige hendelser og ikke minst, med virkelige personer. Den omhandler to kvinner som levde et så annerledes liv at det er nesten ufattelig hvor mange barrierer Hanna og Bertha brøt i sin tid.

De var kvinner kledd i dress. De var kvinner som drev en foretning. De var skipsredere. Og de elsket hverandre.

Cecilie Enger, mest kjent for "Mors gaver", kom med denne romanen i 2021, og det er ikke tvil om at det samlivet hun beskriver strekker seg lengre enn tidligere utgivelser finner belegg for, som Arne Vestbøs memoarbok “Brummenæs & Torgersen”

Handlingen I Engers roman strekker seg fra deres småpikeliv fra 1870- årene og nær 90 frem i tid. De vokser opp I Haugesund, og det er i dette området de driver sin omfattende forretningsvirksomhet, med handel, og skipsfart under to verdenskriger.

Oppbygningen er stram i formen, her skrider livet frem kronologisk, og selv om den skjønnlitterære formen gir farge og form til følelser og tanker forfatteren gir disse kvinnene blir det de historiske fakta som bærer denne historien. Det er en krevende form, men Engers nøkterne stemme kler denne historien godt. Og som et bilde på en nær fortid fra en sterk skipsfartsregion er den også ekstra interessant.

Men det er den ukjente kvinnesakshistorien som fortjener å løftes frem, disse to har vi hørt lite om når de viktigste kvinner har blitt omtalt og kåret.

Og mens vi feirer skeivt kulturår I 2022 kan vi sende en tanke til Hanna og Bertha som også hviler sammen i sin felles grav.