Døtre av en ny tid. B.1 i " Århundretrilogi"

DØTRE AV EN NY TID - OPPBRUDDSTID - VENDEPUNKTET?

Vi møter fire svært unge kvinner når første boken starter I 1919. Første verdenskrig er avsluttet og vi følger et stort persongalleri I Hamburg.

Hovedperson Henny begynner på jordmorskolen og får også med barndomsvenninnen Käthe. De blir på tilfeldige måter også kjent med læreren Lina og rikmannsdatteren Ida. Disse kvinnene har drømmer og ambisjoner på ulike arenaer, men føden, og sykehuset blir gjennom hele historien en faktor på en måte, og en fast ramme.

Bøkene lar kvinnene snakke fritt om seksualitet, arbeide selv om de får barn, her er levd homofilt samliv, kommunistisk aktivisme i konfrontasjon med den fremvoksende nazismen, gatekamper og strid politisk og privat, antisemittisme, eksklusjoner og deportasjoner av jøder i Nazi-Tyskland, angiveri i vennekretsen.

Forfatteren er journalist, og har skrevet flere krimbøker. Carmen Korn har hatt stor suksess i Tyskland de siste årene, og denne trilogien er nå oversatt og gitt ut i mange land. De kalles en familiesaga, men gir også et bilde av nettopp det tyske samfunn gjennom det turbulente 1900-tallet.

Dette er bøkenes virkelig store styrke, den geografiske forankringen i Hamburg, og byens utvikling og skjebne i kaotiske og krevende år for folk flest. Ikke minst er de voldsomme allierte flyangrepene på byen i 1943 skildret med stor kunnskap og detaljrikdom.

Tredje bok venter vi på, den er ikke oversatt ennå, men er underveis, og vil kanskje bli hetende Vendepunktet, direkte oversatt.

Bind 2