Bøkene om Ninus og Binna

Den snarsinte kaninen Ninus og den godslige bjørnen Binna er så ulike som det går an å bli, men likevel er de venner, på et vis.

"Ninus nasker" er den første av så langt tre bøker om Ninus og Binna. Jeg leste først bok tre, "Den rare rapeugla", men skjønte fort at jeg hadde gått glipp av noe. Jeg var derfor snar til å låne bok en og to og lese disse også.

Bjørnen Binna er rolig, reflektert, framstår kanskje som litt enkel, men er nok smartere enn både hun selv og de andre i skogen tror. Kaninen Ninus er hissig og snarsint, men også ærlig og angrende når det trengs. Vi møter også et utvalg andre dyr som bor i skogen, som Skilpadde, Hakkespett, Ulv, m.fl.

At Ninus og Binna er slike rake motsetninger fører til mange humoristiske og småpinlige situasjoner. Jeg humret da jeg leste om Ninus som ropte så høyt om at han ville ha fred og ro at han ga selv selv vondt i ørene. Eller om da Ninus stakk av fra Ulv, noe som førte til at Ulv vurderte å bli vegetarianer for å slippe at middagen stadig stakk av i seksti kilometer i timen!

Illustrasjonene er holdt i svart og hvitt med innslag av kun én annen farge. I tillegg er figurene stort sett tegnet skarpere og klarere enn omgivelsene ellers. Slik er de med på å forsterke følelsene og uttrykkene som kommer fram i teksten. Omslaget på "Ninus nasker" viser den store bjørnen som blidt, men litt forsiktig titter ned på en småmorsk kanin som ser ut til å lekse opp for bjørnen. Etter å ha lest boka, slår det meg hvor godt dette stemmer.

Bøkene er for barn fra 6 år og oppover, og passer utmerket både til å lese på egen hånd og som høytlesning - spesielt med en engasjert oppleser!

Ninus og Binna

 1. Ninus nasker

  Av: Gough, Julian
  Språk:
  Bokmål
  Publiseringsår: 2021
  Finnes som: Bok
 2. Fillefugl i furua

  Av: Gough, Julian
  Språk:
  Bokmål
  Publiseringsår: 2021
  Finnes som: Bok
 3. Beverbaluba

  Av: Gough, Julian
  Språk:
  Bokmål
  Publiseringsår: 2022
  Finnes som: Bok
 4. Den rare rapeugla

  Av: Gough, Julian
  Språk:
  Bokmål
  Publiseringsår: 2022
  Finnes som: Bok

Målgruppe:

Tagger:

Tipset av: Jorunn Fjøren 14. oktober 2022